Το Sport24.gr αποκρυπτογραφεί τις δημόσιες αιχμές του Ιβάν Σαββίδη σε βάρος του Δημήτρη Μελισσανίδη και του Γιάννη Αλαφούζου. Ποια είναι η επόμενη μέρα στη συμφωνία ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκού και ΑΕΚ για στήριξη Γραμμένου στις εκλογές της ΕΠΟ.
Ο ΠΑΟΚ πήρε μία "καθαρή" νίκη απέναντι στον Ολυμπιακό στο ντέρμπι της Κυριακής, ωστόσο, αυτό που προκάλεσε αίσθηση ήταν οι δηλώσεις του Ιβάν Σαββίδη αμέσως μετά τον αγώνα.
"Ο ΠΑΟΚ θυσιάστηκε χάνοντας τρεις βαθμούς (σ.σ. με την απόφαση να μην κατέβει στον δεύτερο ημιτελικό του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό πέρυσι), λυπάμαι που οι συναγωνιστές μας δεν μας ακολούθησαν. Μου προκάλεσε μεγάλη έκπληξη που ο ΠΑΟΚ έμεινε μόνος του. Κατάλαβα, όμως, πώς δεν μπορείς να ξαναγράψεις την ιστορία. Ο ΠΑΟΚ ήταν 90 χρόνια μόνος και σήμερα είναι μόνος του", ήταν το ρεζουμέ των τοποθετήσεων του που ανέδειξαν το πρόβλημα σχέσεων με τους δύο εταίρους της άλλοτε συμμαχίας για ανατροπή του κατεστημενου στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Σε ορισμένους που δεν παρακολουθούν σταθερά τις εξελίξεις σε επίπεδο κορυφής στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, ενδεχομένως οι τοποθετήσεις Σαββίδη να δημιούργησαν έκπληξη. Για τους μυημένους, όμως, δεν ίσχυε κάτι τέτοιο.
"Ψύχρα" με Αλαφούζο από το 2014
Καταρχήν, με τον Γιάννη Αλαφούζο και τον Παναθηναϊκό οι σχέσεις Σαββίδη-ΠΑΟΚ είχαν γίνει πιο ψυχρές από το καλοκαίρι του 2014 όταν οι "πράσινοι" βρέθηκαν στο πλευρό της ΕΠΟ και κόντρα στον Δικέφαλο για να "κλειδώσει" η αφαίρεση των τριών βαθμών και να πάρουν το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League.
Με τον Μελισσανίδη και την ΑΕΚ ήταν πολύ πιο ζεστές και έμοιαζαν και πολύ πιο στέρεες λόγω της κοινής ποντιακής καταγωγής των δύο ανδρών.
Τους τρεις άνδρες ένωνε "ο κοινός στόχος ανατροπής της διοίκησης Γκιρτζίκη στην ΕΠΟ που ευνοούσε τον Ολυμπιακό" και είχαν χαράξει μία κοινή στρατηγική που αποτυπώθηκε στον προεκλογικό αγώνα του Βαγέλη Γραμμένου τον οποίο εξακολουθούν όλοι τους να στηρίζουν.
Αυτή η επιδίωξη είναι ουσιαστικά και η μόνη που εξακολουθεί να κρατά σταθερή τη "συμφωνία και όχι συμμαχία" όπως είχε σπεύσει να διευκρινίσει ο Σαββίδης σε συνέντευξή του στο περιοδικό της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στα τέλη της προηγούμενης περιόδου. Δύσκολα, μάλιστα, θα αλλάξει κάτι μέχρι την εκλογή Γραμμένου, αφού έχει γίνει μεγάλος αγώνας για να ανατραπούν οι ισορροπίες στις Ενώσεις πουν συνιστούν μεγάλος μέρος του εκλογικού σώματος.
Περίμενε να ακολουθήσει ο Μελισσανίδης
Πέρα από αυτό, όμως, οι προσωπικές σχέσεις του Ιβάν Σαββίδη με Μελισσανίδη και Αλαφούζο άρχισαν να υφίστανται μεγάλη φθορά από τον περασμένο Μάρτιο και μετά. Ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ πήρε την απόφαση να μην κατέβει η ομάδα στη ρεβάνς των ημιτελικών του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό μετά από όσα είχαν συμβεί στο πρώτο παιχνίδι, περίμενε να τον ακολουθήσει και ο Μελισσανίδης, ο οποίος, στα μάτια του Σαββίδη φάνηκε ασυνεπής σε όσα είχαν δεσμευθεί. Αυτό το συμβάν προκάλεσε μεγάλη ανατάραξη, αφού ο ομογενής επιχειρηματίας άκουσε πολλούς να του λένε ότι η ΑΕΚ πήρε Κύπελλο στις πλάτες του ΠΆΟΚ. "Οι συναγωνιστές δεν συμπεριφέρονται έτσι. Αν στη θέση του ΠΑΟΚ ήταν οποιαδήποτε άλλη ομάδα, πιστέψτε με, εγώ δεν θα πήγαινα στο δεύτερο παιχνίδι. Θα στήριζα. Ακόμα κι αν στην οικογένεια του ΠΑΟΚ με κατηγορούσαν. Αυτός είναι ο χαρακτήρας του ΠΑΟΚ" είπε στις δηλώσεις του την Κυριακή δείχνοντας ενόχληση από την "μικροπολιτκή'-όπως χαρακτηρίστηκε-της ΑΕΚ.
Ο αγώνας για να αλλάξει ο χάρτης των ποδοσφαιρικών Ενώσεων, στο μεταξύ, συνεχιζόταν, οι "τρεις" προσπαθούσαν να δείχνουν προς τα έξω μία εικόνα ενότητας, όμως, το πρόβλημα στις σχέσεις μεγάλωνε ολοένα και περισσότερο. Από το περιβάλλον του Σαββίδη προκύπτει ότι ο ίδιος ενοχλήθηκε όταν πληροφορήθηκε τις επαφές Μελισσανίδη, Θωμά Μητρόπουλου. Δεν ήθελε επαφές με πρόσωπα του φθαρμένου παρελθόντος, ειδικά από τη στιγμή που ο ίδιος είχε το ηθικό πλεονέκτημα του ανθρώπου που δεν είχε ξανασχοληθεί με το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Σ' αυτή ακριβώς τη σκέψη αποδίδεται, από το περιβάλλον του, η ατάκα "ο Γραμμένος είναι δικός μας" που ανέφερε στις δηλώσεις του μετά το ντέρμπι της Κυριακής. Όπως λένε στενοί συνεργάτες του, ήθελε να δείξει ότι ο Γραμμένος δεν ανήκει στη σφαίρα επιρροής Μελισσανίδη και θα παραμείνει πιστός στις αρχές για καθαρό ποδόσφαιρο πάνω στις οποίες είχε γίνει η συμφωνία με Παναθηναϊκό, ΑΕΚ
Εξάλλου, όταν, άρχισε το φετινό πρωτάθλημα, υπήρχαν συνεχώς δείγματα ότι μεταξύ των "τριών" υπήρχαν διαφορές φιλοσοφίας στην αντιμετώπιση του θέματος διαιτησία. Ο ΠΑΟΚ προσπαθούσε να αποφεύγει κρίσεις και σχόλια, βλέποντας γύρω του ΑΕΚ και Παναθηναίκό να δημοσιοποιούν, χωρίς δεύτερη σκέψη οποιαδήποτε παράπονα είχαν..
Η στάση απέναντι στον Μαρινάκη
Σ' αυτό το σημείο θα πρέπει να κάνουμε μια παρένθεση και να θέσουμε στην ανάλυσή μας την παράμετρο "Μαρινάκης". Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, έναν χρόνο πριν, όταν ο Σαββίδης συμφωνούσε και προέτρεπε να καθίσουν οι ηγέτες του Big-4 με τον Σταύρο Κοντονή στο ίδιο τραπέζι, οι υπόλοιποι διαφωνούσαν και αυτό έφερε τριβές. Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ, όμως, είχε αποφασίσει και τηρεί ακόμη την ίδια στάση μέχρι σήμερα, να βάλει όρια στην κόντρα με τον Μαρινάκη, ειδικά από τη στιγμή που πέτυχε να διεθνοποιήσει (παρέμβαση FIFA) το πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Έχοντας ως προηγούμενο όσα "σκληρά" είχαν λεχθεί από τις δύο πλευρές και τις εντάσεις που υπήρχαν στα ντέρμπι μεταξύ των δύο ομάδων, ο Σαββίδης συμφώνησε με την εισήγηση συνεργατών του και του στενού περιβάλλοντός του ότι η κόντρα ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού πρέπει να μείνει εντός ποδοσφαιρικού πλαισίου (μάλιστα, να μην ξεπερνά συγκεκριμένα όρια) και να μην αγγίζει το επιχειρηματικό πεδίο. Και μετά το τελευταίο ντέρμπι στην Τούμπα η αίσθηση αυτή είναι ακόμη πιο ισχυρή. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι ΠΑΟΚ και Ολυμπακός έπαψαν να είναι αντίπαλοι. Παραμένουν και μάλιστα, σύμφωνα με την άποψη του Σαββίδη και του περιβάλλοντός του, οι πιο ισχυροί. Πλέον, όμως αισθάνεται ότι ήρθε η ώρα του ΠΑΟΚ να πάρει την πρωτοκαθεδρία.
Ο Σαββίδης αισθάνεται δυνατός και το δείχνει
Και πάμε σ' αυτό που συμβαίνει σήμερα. Από την αρχή της περιόδου, το χάσμα στη σχέση Σαββιδη-Μελισσανίδη μεγάλωνε (με τον Αλαφούζο, λόγω της κόντρας που είχε αναπτυχθεί με όσα συνέβησαν στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ούτως ή άλλως δεν υπήρξαν ουσιαστικές επαφές) και αποτυπωνόταν σε κάθε ευκαιρία.
Τελευταίο και πιο πρόσφατο παράδειγμα η απουσία του Ιβάν Σαββίδη από τη γιορτή της ΕΠΣ Γρεβενών. Παρότι, τις παραμονές ο Σαββίδης ήταν στην Ελλάδα και είχε δημοσιοποιήσει ότι θα παραβρεθεί, τελικά η ΠΑΕ ΠΑΟΚ εκπροσωπήθηκε μόνο από τον αντιπρόεδρο της ΠΑΕ, Μάκη Γκαγκάτση. Η επίσημη δικαιολογία: "ο Ιβάν Σαββίδης αναχώρησε ξαφνικά λόγω επιχειρηματικών υποχρεώσεων στη Ρωσία", η αλήθεια, όμως, είναι ότι ήθελε να αποφύγει την κοινή παρουσία με τον Μελισσανίδη.
Το επόμενο επεισόδιο στις σχέσεις των "συναγωνιστών" θα παιχθεί την Κυριακή στο ντέρμπι Δικεφάλων στο ΟΑΚΑ. Εκεί, προφανώς, θα υπάρξει μίας πρώτης τάξης ευκαιρίας να καταγραφεί το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών.
Το βέβαιο είναι ότι ο Ιβάν Σαββίδης αισθάνεται για πρώτη φορά τόσο δυνατός. Διαπιστώνει ότι η ομάδα του αγωνιστικά προοδεύει, εκτίμησε ως δείγμα σοβαρής αλλαγής στη διαιτησία την παρουσία του Κύζα στην Τούμπα και έτσι έκρινε ότι ήταν η ώρα να μιλήσει ως ιδιοκτήτης της ομάδας που σταθερά επενδύει και είναι κυρίαρχη δύναμη στο ελληνικό ποδόσφαιρο και χαράσσει τη δική της πολιτική.
http://www.sport24.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου