Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Αντίστροφη μέτρηση για το χτίσιμο του αφορολόγητου

Στενεύουν τα περιθώρια για το χτίσιμο του αφορολόγητου από όσους δεν χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα στις συναλλαγές τους, καθώς απομένουν σχεδόν δυο μήνες μέχρι τη λήξη του 2017.

Το αφορολόγητο χτίζεται μόνο με πλαστικό χρήμα ή με ηλεκτρονικές πληρωμές. Σε διαφορετική περίπτωση οι φορολογούμενοι κινδυνεύουν να πληρώσουν «πέναλτι» ή αλλιώς επιπλέον φόρο 22%. Παράλληλα, στην προσπάθειά του να δώσει κίνητρα για τη χρήση του πλαστικού χρήματος, ώστε να αποφευχθεί η φοροδιαφυγή, το υπουργείο Οικονομικών ξεκινά και τη γνωστή φορο-λοταρία, με συμμετοχή όσων πληρώνουν με κάρτα στις κληρώσεις χρηματικών ποσών.
Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για το χτίσιμο του αφορολόγητου θα πρέπει να προχωρήσουν σε πληρωμές μέσω πλαστικού χρήματος ανάλογα με το εισόδημά τους. Δηλαδή από το φετινό εισόδημα ένα ελάχιστο μέρος των δαπανών των φορολογουμένων να εξοφλείται με ηλεκτρονικό τρόπο.
Τα ποσοστά υπολογισμού των ελάχιστων δαπανών με κάρτα ή ηλεκτρονικά είναι σχετικά χαμηλά, ωστόσο αναμένεται αύξησή τους τα επόμενα χρόνια.
Μισθωτοί – συνταξιούχοι 
Ετσι, μισθωτός ή συνταξιούχος με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 30.000 ευρώ θα πρέπει να δαπανήσει έως το τέλος του χρόνου με κάρτα τουλάχιστον 4.000 ευρώ. Αντίστοιχα, το ποσό αυτό διαμορφώνεται στα 2.5000 ευρώ, αν ο μισθωτός ή ο συνταξιούχος δηλώνει εισόδημα 20.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για συνταξιούχους άνω των 70 ετών, που υποχρεούνται όμως να συγκεντρώσουν χάρτινες αποδείξεις από την αγορά προϊόντων ή υπηρεσιών.
Ελάχιστες δαπάνες με κάρτα 
afooo 
To φορο-πέναλτι του 22%
Στην περίπτωση κατά την οποία ο φορολογούμενος δεν καταφέρει να συμπληρώσει το απαιτούμενο ποσό θα αναγκαστεί να πληρώσει επιπλέον φόρο 22%.
Για έναν φορολογούμενο δηλαδή με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ, το ποσό που απαιτείται είναι 1.750. Στην περίπτωση που ο εν λόγω φορολογούμενος έχει κάνει αγορές με κάρτες 1.000 ευρώ τότε θα επιβαρυνθεί με επιπλέον φόρο 165 ευρώ για τα 750 ευρώ που υπολείπεται.
Σε περίπτωση που ένας εκ των δύο συζύγων δεν είναι μισθωτός ή συνταξιούχος, τα ποσά που δαπανά με κάρτα, μεταφέρονται στον άλλο σύζυγο.
- Αν καλύπτεται το απαιτούμενο ποσό από τον έναν από τους δυο συζύγους, το τυχόν πλεονάζον ποσό δαπανών με κάρτα θα μεταφέρεται κατά την εκκαθάριση στον άλλο σύζυγο για τυχόν κάλυψη του ποσού δαπανών που απαιτείται κατ' ελάχιστον.
Δεν «μετρούν» 
- Δεν προσμετρώνται στο χτίσιμο του αφορολόγητου οι δαπάνες με κάρτες ή ηλεκτρονικό μέσο που αφορούν: εξόφληση φόρων, αγορά επενδυτικών προϊόντων, πληρωμή τελών κυκλοφορίας, εξόφληση δόσεων δανείων. Αντιθέτως, κανονικά προσμετρώνται οι εξοφλήσεις των λογαριασμών ΔΕΚΟ από τον χρήστη (ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή) του ακινήτου, με ηλεκτρονικό μέσο, ακόμα κι αν ο λογαριασμός είναι σε άλλο όνομα.

http://olympiobima.gr
Πηγή: Ολύμπιο Βήμα http://olympiobima.gr/antistrofi-metrisi-gia-htisimo-toy-aforologitoy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου