Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

ΑΕΚ ORIGINAL 21 (ΑΦΙΕΡΩΜΑ)

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:




Το κείμενο που ακολουθεί γράφεται την άνοιξη του ’88, η ΑΕΚ έχει να κατακτήσει τίτλο πρωταθλήματος 9 χρόνια -τα πέτρινα χρόνια- και το μόνο που την κρατάει όρθια είναι ο κόσμος της, με πρωτοπόρο την ORIGINAL 21. Σήμερα πολλά έχουν αλλάξει στην ΠΑΕ ΑΕΚ, ήρθαν τίτλοι, επιτυχίες οικονομικές και αγωνιστικές, καινούργιοι οπαδοί, αλλά η ουσία απο το κείμενο που ακολουθεί παραμένει αναλλοίωτη στις καρδιές και στις σκέψεις όλων μας, στην ORIGINAL 21.
Διαβάζοντας το, εμείς οι μεγαλύτεροι θα διαβάσουμε το αυτονόητο, αυτο που ξερουμε καλά, χρόνια τώρα. Οι μικρότεροι σε ηλικία θα ανακαλύψουν κάτι από την ψυχή τους και την τρέλλα τους για την ΑΕΚ. Και μερικοί άλλοι, ελάχιστοι στον αριθμό, η προσπάθεια τους να πολεμήσουν να αλλοτριώσουν, να διασπάσουν, να αφομοιώσουν και στο τέλος να διαλύσουν την ORIGINAL 21, ήταν εξ αρχής καταδικασμένη να αποτύχει. Κι ας μη βιαστούν κάποιοι κρυμμένοι πίσω απο την ανώνυμη θρασυδειλία, με λόγια «ΑΕΡΑ» ή λόγια «ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΑ» να μας προσάψουν ασυνέπεια ή ανακολουθία στις αρχές μας, γιατί ξέρουν καλά, ότι το «βασικό και ουσιώδες» του κειμένου που ακολουθεί, η ORIGINAL 21 το έχει κάνει πράξη, εδώ και 21 χρόνια. Τα ελάχιστα «μη ουσιώδη» που αλλάξαμε -βλέπε «τυπική, νομική οργάνωση»- δεν ηταν τίποτα άλλο παρά μόνο πράξη ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ απέναντι σ’ένα ΥΠΟΥΛΟ & ΜΕΘΟΔΕΥΜΕΝΟ σχέδιο ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, που έχει εξαπολυθεί σε βάρος μας, τον τελευταίο καιρό απο τους «γνωστούς και μη εξαιρετέους» κύκλους.
ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Ελευθερία αποφάσεων, συμμετοχή, οικονομική αυτοδιαχείρηση, στοιχεία θετικά και κάπου δυσεύρετα σε μια ευρύτερη πολιτική κοινωνία με συνεχώς αυξανόμενη οργάνωση και συστηματοποίηση και επαγγελματοποίηση, είναι οι σταθερές αρχές της Γνήσιας Θύρας 21. Ατομική ή ομαδική έξοδος, ατομική ή ομαδική επιλογή-αποχώρηση απο τη θεσμική οργάνωση σε οργανικές «αποικίες» (η εξάπλωση της ORIGINAL είναι Πανελλαδική). Συνειδητές σκέψεις και αντιλήψεις, που έχουν επηρεάσει και τελικά διαμορφώσει την οπτική τους, γύρω απο το πως αντιλαμβάνονται την υποστήριξη στην ομάδα τους. Χαρακτηριστικά και ενδεικτικά των παραπάνω, είναι ορισμένα μέρη απο τα άρθρα του Δημήτρη Χ., από τα πρωτοπόρα μέλη της ORIGINAL 21:
«ΑΕΚ=όχι πριμ»
«ΑΕΚ=όχι προσανατολισμός με εποχιακά κέρδη»
«ΑΕΚ=όχι συμφέροντα και μελλοντικά σχέδια»
ή «Ενα έχω να πω. Μην πολιτικοποιείτε την ΑΕΚ. Η ΑΕΚ είναι ιδέα»
Ακόμα: «ΑΕΚ δε σού ταιριάζει ο επαγγελματισμός, ΑΕΚ δεν μπορεί κανείς να σε ταυτίσει με το ΔΙΑ, που έχει το χιλιάρικο, ΑΕΚ δε σού ταιριάζει οικονομικός επίτροπος, ΑΕΚ δε χρειάζεσαι λογιστές, γραφεία, ΑΕΚ βρίσκεσαι καθημερινά στο δρόμο, στα πρόσωπα μας, στα γραφεία μας, στα θρανία, στα αμφιθέατρα στα κιβώτια που .κουβαλάμε, ΑΕΚ να το θυμάσαι, είμαστε όλοι εμείς το πρόσωπο σου, η σφραγίδα σου, το τιμολόγιο σου.»
«Ολοι μαζί αντιμετωπίσαμε σ’αυτή τη 10χρονη πορεία πολλά προβλήματα, μα το κυριότερο ήταν ότι αντιμετωπίσαμε και ξεπεράσαμε νικητές, τους εχθρούς που τόσα χρόνια υποστηρίζαμε, άτομα που καταπάτησαν τις γραμμές και ιδέες που χρόνια υποστηρίζαμε, άτομα που καταλαβαίνοντας ποιοί είναι, για μια καρέκλα, για μια πολυθρόνα πρόδωσαν ιδέες και αισθήματα, παρέδωσαν τα κλειδιά». .H «Συμφωνούμε απόλυτα στην παραχώρηση του Βλάχου, αλλά διαφωνούμε ριζικά στην τέλεση φιλικού αγώνα με τον ΠΑΟ. Η αξιοπρέπεια της ΑΕΚ δεν πατσίζεται με 5-10 εκατομμύρια. Ούτε ένας ΑΕΚτζής στο φιλικό της ντροπής», άλλο «Ο αέρας πιο δυνατός, καμιά χορδή δεν είχε ευαισθητοποιηθεί απόψε. Όλοι οι λίγοι έπαιξαν απόψε το παιχνίδι τους. Μόνιμη πληγωμένη η ΑΕΚΑΡΑ μου. Όλοι απόψε ζήτησαν γενικές εκλογές και γενική συνέλευση. Όλοι όμως έκαναν τους κουφούς. Κανείς δεν σκέφτηκε την ΑΕΚ. Όλοι σκέφτηκαν τις καρέκλες τους, τη θεσούλα τους, τη σφραγιδούλα τους, τον τίτλο τους», ή ακόμα: «Η Ενωση είναι κάτι παραπάνω απο διαφυγή απο τη πραγματικότητα. Αποτελεί μια σφριγηλή προσφυγική γροθιά στο στομάχι του αστικού αθλητικού κατεστημένου».
Διαφαίνεται καθαρά μια οπτική διαφορετική, προβάλλεται ο μη επαγγελματισμός, η προσήλωση στην «ιδέα» και μόνο, στο συνειδησιακό «είναι» -χαρακτηρηστική και η γενικότερη συνθηματολογία- στο συναίσθημα προπάντων στην «αγνή» «αποεμπορευματοποιημένη» νίκη, γιατί: «Αυτές οι απροσδόκητες χαρές που μάς προσφέρει η ΑΕΚ είναι ελιξήριο ζωής, και δεν συγκρίνονται ούτε με χίλιες αναμενόμενες προκάτ ή πνιγμένες στο πετρέλαιο νίκες. Γι’αυτές τις τρελλές, αλλά πλήρεις απο ενωσίτικη ψυχή, συνεχίζουμε να διακινούμε την ιδέα της ΑΕΚ.»
Ο ερασιτεχνικός δομικός χαρακτήρας της ORIGINAL 21 παίρνει έκφραση σε κάποιες ερασιτεχνικές-συμμετοχικές διαδικασίες-αποφάσεις-δημιουργίες, όπως η σύνταξη μιας μικρής εφημερίδας ανοικτής σε ιδέες, άρθρα και κριτικές. Αν μη τι άλλο στα πλαίσια της ORIGINAL ενεργοποιείται η «συμμετοχή», κάτι πολύ σημαντικό, αλλά συνεχώς φθήνον σε γενικότερη κοινωνική κλίμακα. Ατομικότητα και κολεκτιβισμός σε αμοιβαία επίδραση, το ένα δεν συντρίβει το άλλο, αλλά το συμπληρώνει. Πλήρης οργανική αρμονία αλλα και ατομική-προσωπική διαφοροποίηση. Μη επαγγελματισμός και συναίσθημα, συναίσθημα και μη επαγγελματισμός αν θέλετε, αποτελούν βασικές κατευθυντήριες γραμμές και αρχές, όπως είπαμε, τα οποία υποβοηθούνται από την έντιμη στάση της ποδοσφαιρικής ΑΕΚ (ή της γενικότερης ΑΕΚ) ως προς τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος και τις συνεχιζόμενες σε βάρος της μεθοδεύσεις. Φυσικό λοιπόν επακόλουθο η υμερμεγένθυση του αισθήματος. Μιας πραγματικότητας που είναι οφθαλμοφανέστατη σαν αντιδράσεις απέναντι σε διάφορα γεγονότα όπως π.χ. στην περίπτωση της απομάκρυνσης του Θ. Μαύρου, όπου η ORIGINAL εναντιώθηκε, βλέποντας την απομάκρυνση ενός συμβόλου που αποτελούσε την ενσάρκωση μιας «ιδέας». Χαρακτηριστική περίπτωση αλλά όχι η μοναδική.
Δεν θεωρούν λοιπόν την ανέντιμη διεκδίκηση ή στάση σαν δύναμη και διαφωνούν ριζικά σε τέτοιες ενέργειες και σ’αυτήν τη νοοτροπία που έχει επεκταθεί στην Ελλάδα σε μεγάλο βαθμό, μιας κι έχει εξωθηθεί στο σημείο να θεωρείται στοιχείο κοινωνικού γοήτρου. Μια πρόβλεψη που αποτελεί φυσικό επακόλουθο των αρχών που ενυπάρχουν στη Γνήσια Θύρα 21 -αρχών πρωτοποριακών και αξεπέραστων ως προς την αξία τους- είναι ότι η ORIGINAL δεν είναι εύκολο να έχει σύντομο τέλος. Αλλωστε, όπως λένε τα παιδιά της «κίτρινης κοινωνίας», «τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα» και θα τραγουδάνε για πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου