Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Πιερία: Στα λημέρια των Μουσών


Κάτω από τη σκιά του μυθικού Ολύμπου, μέσα στα πυρρόξανθα δάση των Πιερίων, στις ατέλειωτες ακτογραμμές του Αιγαίου και στις ρούγες των ορεινών χωριών, ένας τόπος μικρός αλλά θαυμαστός συμπυκνώνει μέσα του εικόνες και παραδόσεις που γοητεύουν κάθε ταξιδιώτη. 
Λίγες περιοχές μπορούν να καυχηθούν ότι τα έχουν σχεδόν όλα. Και ο νομός Πιερίας μέσα στο μικρό του μέγεθος, που μόλις ξεπερνάει τα 1.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έχει το προνόμιο να φυλάσσει στα χώματά του έναν απαράμιλλο φυσικό πλούτο, γεμάτο από διάσημα και άγνωστα αξιοθέατα. Εδώ οι ταμπέλες  καιτα στερεότυπα διλήμματα καταργούνται, καθώς
δεν έχεις να διαλέξεις μεταξύ βουνού και θάλασσας. Απλά θα ζήσεις και τα δύο, αλλά και πολλά ακόμα που δεν περιμένεις.

Εδώ θα ζήσεις την ιστορία και τον πολιτισμό μέσα από τους φημισμένους αρχαιολογικούς χώρους, εδώ θα θαυμάσεις τα μνημεία της Ορθοδοξίας που βρίσκονται κρυμμένα στα χωριά και στα δάση, εδώ θα ξαπλώσεις σε μια παραλία που δεν έχει τελειωμό, εδώ θα χαθείς στην πιο άγρια πλευρά της φύσης, εδώ θα περπατήσεις στις κορφές και, αν είσαι τυχερός, εδώ θα συναντήσεις παραδόσεις καλά διατηρημένες από τους ντόπιους. Και προπάντων μη θαμπωθείς από το προφανές. Εκτός από τον γίγαντα Ολυμπο υπάρχουν και τα ειδυλλιακά Πιέρια Ορη, εκτός από το Λιτόχωρο και τον γραφικό Παντελεήμονα υπάρχουν το Αιγίνιο και ο Κολινδρός της μακεδονίτικης περηφάνιας. Στην Πιερία πρέπει να έχεις τον νου σου, καθώς το ταξίδι σου αποκαλύπτει συνέχεια μικρά κρυμμένα μυστικά που σίγουρα θα σε ενθουσιάσουν και που όλα είναι τόσο, μα τόσο κοντά.

Αμέτρητες επιλογές 

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις για αφετηρία σου την πρωτεύουσα του νομού, Κατερίνη, που πλέον μοιάζει να ξεφεύγει δυναμικά από την καμπίσια νωχελικότητα των παλαιότερων χρόνων. Αν είσαι ταξιδιώτης των βουνών, το κέντρο για τις εξορμήσεις σου θα είναι το Λιτόχωρο ή ο Παλιός Παντελεήμονας και αν είσαι της θάλασσας, οι επιλογές σου απλώνονται σε μια ακτογραμμή 70 χιλιομέτρων που ξεκινάει από τους Νέους Πόρους και τελειώνει στη Νέα Αγαθούπολη. Η Πιερία σού προσφέρει τη σιγουριά της αναψυχής των κοσμοπολίτικων περιοχών, αλλά και την αίσθηση της εξερεύνησης με την αποκάλυψη του άγνωστου. Οποιον δρόμο και αν πάρεις, ακόμα και αν χαθείς, θα καταλήξεις στις εκβολές κάποιου ρέματος που βρίσκουν καταφύγιο οι κύκνοι, στην αρχή κάποιου μονοπατιού που βγάζει σε μαγευτικούς καταρράκτες, σε ερειπωμένα χωριά του παρελθόντος και σε μικρά εκκλησάκια, απομεινάρια των αιώνων που πέρασαν από τον μικρό αυτό τόπο.

Και όλα όσα θα δεις εμπλουτίζονται με το πνεύμα του Ξένιου Δία που θα τον νιώσεις να κρυφοκοιτάει από τον Ολυμπο. Χαμογελαστοί και αλέγκροι, οι κάτοικοι της Πιερίας έχουν μάθει από καιρό πώς να ευχαριστούν με τον καλύτερο τρόπο τους επισκέπτες τους. Μπείτε ανάμεσα στους ντόπιους σε κάποιο γλέντι, ρωτήστε για κάποιο μονοπάτι, αναζητήστε κάτι άγνωστο που δεν αναφέρεται στους ταξιδιωτικούς οδηγούς και σύντομα θα έχετε μαζί σας την καλύτερη παρέα.

Ο Νέος Παντελεήμονας, πίσω του το κάστρο του Πλαταμώνα και στο βάθος ο Θερμαϊκός.

Φωτογραφία: Ηρακλής Μήλας




Μια πόλη αναγεννάται 

Πρωτεύουσα και διοικητικό κέντρο του νομού είναι η πόλη της Κατερίνης που βρίσκεται χτισμένη σε ένα φυσικό πλάτωμα, μόλις 6 χιλιόμετρα από την παραλία, εκεί που οι πεδιάδες συναντούν τους πρώτους λόφους και είναι αξιοσημείωτο ότι δεν τη βλέπεις, παρά μόνο όταν μπεις μέσα της. Παρότι η πόλη μεγάλωσε τους τελευταίους μόλις αιώνες, κατέχει μια ενδιαφέρουσα ιστορική διαδρομή που σαν τα υπόλοιπα θαυμαστά σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος της Πιερίας, χάνεται στην ομίχλη του χρόνου.

Οι πρώτοι περιηγητές που έφτασαν στην περιοχή τον 13ο αιώνα μιλούν για έναν αρχαίο οικισμό με το όνομα Ατηρα, απ’ όπου πιστεύεται ότι πηγάζει και η σημερινή ονομασία της πόλης: Ατηρα-Χάτηρα-Κάτηρα-Κατερίνη, ενώ μία άλλη θεωρία θέλει το όνομά της να έχει τις ρίζες του στην Αικατερίνη της Αλεξανδρείας, μια χριστιανή, που έζησε και μαρτύρησε εδώ τον 4ο αιώνα.

Οπως και αν έχει, η ίδρυση της πόλης κρατάει από την Οθωμανική επικυριαρχία και λίγα είναι γνωστά μέχρι και την απελευθέρωσή της το 1912. Από τότε η Κατερίνη γνωρίζει μια συνεχή ανάπτυξη που μαγνήτιζε όσους ήθελαν τις προηγούμενες δεκαετίες να ξεφύγουν από την ανέχεια των χωριών, αλλά και τους πρόσφυγες που έφτασαν εδώ από τις περιοχές της Ανατολικής Θράκης και του Πόντου. Δυστυχώς όμως η πόλη μεγάλωσε άναρχα και το πολεοδομικό της σύστημα, ακόμα και σήμερα που αποκτά έναν πιο κοσμοπολίτικο χαρακτήρα, μοιάζει με λαβύρινθο. Ευτυχώς που και εδώ, όπως συμβαίνει με πολλές ακόμα ελληνικές πόλεις, το κέντρο πεζοδρομήθηκε συστηματικά και η πόλη έγινε πιο φιλόξενη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Σήμερα και μετά τη μεγάλη άνθηση της τουριστικής κίνησης που έχει γνωρίσει ο νομός, η Κατερίνη γνωρίζει μια ανάπτυξη που αναγκαστικά ακολουθείται και από τις απαραίτητες υποδομές.

Από το κέντρο στην ακτή

Παραδοσιακή φασολάδα στο πανηγύρι της Παναγίας, στις 21 κάθε Νοέμβρη, στο χωριό Λόφος των Πιερίων.

Φωτογραφία: Ηρακλής Μήλας



Το καμάρι της Κατερίνης είναι το Δημοτικό Πάρκο της πόλης που απλώνεται σε μια έκταση 58 στρεμμάτων, σχεδόν στο κέντρο του αστικού ιστού. Βρίσκεται εκεί που παλαιότερα οι οθωμανικοί είχαν τους στρατώνες τους και το Πάρκο υπήρξε από πάντα τόπος αναψυχής και ψυχαγωγίας για τους κατοίκους της πόλης. Από το παλιό αναψυκτήριο Μουλέν Ρουζ μέχρι το σημερινό συνεδριακό και πολιτισμικό κέντρο της Εκάβης, η περιοχή υπήρξε το σημείο αναφοράς της Κατερίνης. Σήμερα, και μετά τις συνεχείς αναπλάσεις, μπορεί κανείς να περπατήσει στα μονοπάτια, να ξεκουραστεί κάτω από ένα δέντρο, να θαυμάσει τα σιντριβάνια και τα γεφυράκια, να παρακολουθήσει κάποια παράσταση στο μικρό θεατράκι, να ανακαλύψει τα παλιά κανόνια στη βόρεια είσοδο αλλά και το μνημείο των Βαλκανικών Αγώνων. Στην Κατερίνη μπορείς ακόμα να επισκεφτείς το Λαογραφικό Μουσείο Ποντίων ή να παρακολουθήσεις κάποια από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του δραστήριου συλλόγου της Εστίας Πιερίδων Μουσών.

Και με αφετηρία την Κατερίνη, γρήγορα φτάνει κανείς στην ξακουστή Παραλία που μαζί με τον Κορινό και την Ολυμπιακή Ακτή αποτελούν το καλοκαιρινό σημείο αναψυχής για χιλιάδες παραθεριστές. Η παραλία απλώνεται σε ένα μήκος 10 χιλιομέτρων και παράλληλα με την ακροθαλασσιά είναι χτισμένα τα καταλύματα, τα λούνα παρκ, τα εστιατόρια και τα beach bar. Αξίζει κανείς να περπατήσει ή να κάνει το τρέξιμό του, ανεξαρτήτως εποχής, στον πεζόδρομο που κινείται παράλληλα με την ακτή. Μάλιστα κοντά στον Κορινό θα δείτε τα πρώτα, σχετικά άγνωστα αξιοθέατα, τις δύο μακεδονικές τούμπες του 4ου π.Χ. αιώνα.

Μια παραλία γεμάτη ζωή 

Η ακτογραμμή της Πιερίας μπορεί να φημίζεται για τη θερινή της κοσμοπλημμύρα, εντούτοις και κατά τη διάρκεια του χειμώνα δεν παύει να φιλοξενεί τη ζωή. Την πιο άγρια ζωή. Ποτάμια και αλμυρόβαλτοι, αλυκές και αμμοθίνες προσελκύουν χιλιάδες πτηνά που από τη Βόρεια Ευρώπη κατεβαίνουν εδώ για να διαχειμάσουν. Και μαζί τους έρχονται και δεκάδες λάτρεις της ορνιθοπαρατήρησης και γενικότερα του οικοτουρισμού.

Διαλέξτε τη διαδρομή που κινείται παραλιακά προς τα βόρεια και σύντομα θα φτάσετε στις Αλυκές Κίτρους. Κάθε χειμώνα εδώ καταφθάνουν χιλιάδες ροζ φοινικόπτερα που μαζί με τα πολύχρωμα τηγάνια των αλυκών δημιουργούν ένα μοναδικό τοπίο. Διαλέξτε να περπατήσετε περιμετρικά της αλυκής φτάνοντας μέχρι το μικρό λιμάνι στα βόρεια όπου δένουν, μεταξύ άλλων, και οι βάρκες που φέρνουν τα μύδια από τον Θερμαϊκό. Μπορεί η Πιερία να ήταν διάσημη παλαιότερα για τα εκλεκτά καπνά της, όμως πλέον μία από τις σημαντικότερες, οικονομικά, ασχολίες είναι οι καλλιέργειες των μυδιών.

Το αγίασμα της Αγίας Κόρης, έξω από την Παλιά Βροντού, στους βόρειους πρόποδες του Ολύμπου.

Φωτογραφία: Ηρακλής Μήλας




Θα αντικρίσετε τα δεκάδες πλωτά βαρέλια τους να απλώνονται στη θάλασσα παράλληλα με τις ακτές στα οποία παράγεται το 90% της ετήσιας παραγωγής μυδιών στη χώρα μας. Εδώ βρίσκονται και τα ερείπια της αρχαίας Πύδνας που ουσιαστικά περιλαμβάνουν τα τμήματα βασιλικών του 4ου αιώνα και άλλα κτίρια των μεσαιωνικών χρόνων. Η Πύδνα ήταν σημαντικό πέρασμα και εδώ, το 168 π.Χ., έγινε η τελευταία μάχη μεταξύ Μακεδόνων και Ρωμαίων που ουσιαστικά σήμανε το τέλος του βασιλείου των Μακεδόνων.

Η διαδρομή συνεχίζει, περνάει από τον Μακρύγιαλο, όπου βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους προϊστορικούς οικισμούς της Ελλάδας, και τη Μεθώνη, φτάνοντας μέχρι το λιμανάκι της Νέας Αγαθούπολης. Κοντά βρίσκονται και οι περίφημες εκβολές του Αλιάκμονα, ένα μέρος του μεγαλύτερου συστήματος εκβολών στην Ελλάδα που περιλαμβάνει επίσης τους ποταμούς Λουδία, Αξιό και Γαλλικό που βρίσκονται εκτός νομού. Πρόκειται για το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, του οποίου μπορεί κανείς να θαυμάσει ένα μικρό του τμήμα από το παρατηρητήριο του Φορέα Διαχείρισης που βρίσκεται λίγο πιο βόρεια της Νέας Αγαθούπολης. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι ο μικρός νομός Πιερίας έχει το προνόμιο να φιλοξενεί δύο Εθνικά Πάρκα (μαζί με αυτό του Ολύμπου), από τα σημαντικότερα μάλιστα της Ελλάδας.

Μακεδονίτικη περηφάνια

Το τέλος της παραλιακής διαδρομής σε βγάζει σε μια παράκαμψη που οδηγεί προς τα ηπειρωτικά και που σε συστήνει με τους ήρεμους λόφους στους οποίους είναι χτισμένα το Αιγίνιο και ο Κολινδρός. Πρώτη στάση το Αιγίνιο στο οποίο πρέπει να επισκεφθείτε δύο μνημεία του βυζαντινού πολιτισμού, τον υπέροχα διατηρημένο ναό του Αγίου Αθανασίου και τον ναό της Θεοτόκου στον περίβολο στου σύγχρονου ναού. Οι άνθρωποι εδώ ζεστοί και χαμογελαστοί, όχι μόνο κρατάνε ζωντανή την παράδοση τους, αλλά εντάσσουν και τη λαμπρή ιστορία του τόπου στην καθημερινότητά τους, καθώς αν είστε τυχεροί θα παρακολουθήσετε κάποια μικρή συναυλία που συχνά διοργανώνεται στον Αγιο Αθανάσιο. Εδώ τον Σεπτέμβρη θα συναντήσετε μία από τις μεγαλύτερες εμποροπανηγύρεις στην Ελλάδα, εδώ κάθε πρώτη του Φλεβάρη τιμάται ο Αγιος Τρύφωνας με αγιασμό των αμπελώνων και γλέντι και εδώ κάθε άνοιξη γιορτάζεται το «κουρμπάνι» που έφεραν οι Ανατολικορωμυλιώτες πρόσφυγες. Αν βρεθείτε μάλιστα στο Αιγίνιο την άνοιξη θα δείτε και τις 40 φωλιές πελαργών που διαλέγουν τη μικρή κωμόπολη για να φτιάξουν τις φαμίλιες τους.


Ο Κολινδρός, χτισμένος ανάμεσα στα ρέματα και στους λόφους στα βόρεια του νομού Πιερίας.

Φωτογραφία: Ηρακλής Μήλας




Οδηγώντας ανάμεσα σε χρυσοχώραφα σπαρτών, αμπελώνες, κερασιές και καλλιέργειες καπνών που διακόπτονται από ρέματα φτάνετε γρήγορα στον Κολινδρό που περιβάλλεται από μικρές χαράδρες. Η κωμόπολη με τα γραφικά σοκάκια είναι η γενέτειρα του Αλέξη Ζορμπά. Εδώ θα βρείτε το Μακεδονικό Μουσείο που στεγάζεται σε μια παραδοσιακή κατοικία και φιλοξενεί διάφορα λαογραφικά εκθέματα, θα ανάψετε ένα κερί στον Αγιο Γεώργιο και θα φάτε τους πιο νόστιμους λουκουμάδες της Ελλάδας. Ρωτήστε, θα σας κατατοπίσουν.

Λίγο βορειότερα, στη δασώδη περιοχή Βίλες, θα συναντήσετε «Της Μπάρας το Πλατάνι», έναν χιλιόχρονο πλάτανο-μνημείο της φύσης με περίμετρο 16,5 μέτρα που στην κουφάλα του λέγεται ότι χωράνε 125 άνθρωποι και κοντά στο χωριό Παλιάμπελα, στις υπώρειες των Πιέριων ορέων, έχουν βρεθεί τα ερείπια ενός από τους παλαιότερους νεολιθικούς οικισμούς της Ευρώπης που ανάγεται στο 6500 π.Χ.

Πολύχρωμα δάση

Από τους λόφους της βόρειας Πιερίας τραβήξτε πορεία προς τα νότια, εκεί που αρχίζουν να σηκώνονται τα Πιέρια Ορη. Αξίζει να «χαθείτε» στις ημιορεινές διαδρομές που περνάνε μέσα από τα μικρά χωριά Ρυάκια, Ελατος, Καταλώνια, Μοσχοπόταμος και Ελατοχώρι. Σε έναν νομό που δεν μπορεί παρά να πρωταγωνιστεί ο ορεινός όγκος του Ολύμπου, τα Πιέρια βρίσκονται σε μια σχετική αφάνεια παρότι φιλοξενούν ένα από τα πιο ειδυλλιακά μεικτά δάση της Ελλάδας και δεν είναι τυχαίο ότι από την αρχαιότητα είχαν συνδεθεί με τις Μούσες. Με ψηλότερη κορυφή το Φλάμπουρο στα 2.193 μ., εδώ θα συναντήσετε το χιονοδρομικό κέντρο της Πιερίας, κοντά στο Ελατοχώρι, ενώ αξίζει να ανακαλύψετε και τους πολλούς καταρράκτες που περιβάλλουν το χωριό.


Το Δίον, η ιερή πόλη των Μακεδόνων, αποτελεί τον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο της Πιερίας.

Φωτογραφία: Ηρακλής Μήλας




Στη συνέχεια ακολουθούν οι τρεις Μηλιές, απ’ όπου ξεκινάει και η ορειβατική διαδρομή προς το Φλάμπουρο, τα Σκοτεινά που ήταν διάσημα για την παραγωγή ξυλείας, φτάνοντας μέχρι τα σύνορα του νομού με τη Θεσσαλία, στην Πέτρα, όπου βρίσκεται η Μονή Πέτρας του 12ου αιώνα. Από εδώ ξεκινάει και μία από τις ομορφότερες διαδρομές του Ολύμπου που βγάζει στον Κοκκινοπηλό. Αν αγαπάτε τις παραδόσεις, στις 21 του Νοέμβρη θα απολαύσετε ένα πραγματικά αυθεντικό πανηγύρι στο εγκαταλελειμμένο Παλιοζιάζιακο, όπου κάθε χρόνο σερβίρεται η πιο νόστιμη φασολάδα που έχετε φάει.

Στη λημέρια των θεών

Ο Ολυμπος σηκώνει το απροσπέλαστο τείχος του από τα δυτικά και θα πρέπει να γυρίσετε προς την Κατερίνη για να στρίψετε στον Λόφο με πορεία προς τις βόρειες υπώρειες του βουνού και τη Βροντού. Από εδώ ξεκινάει μια διαδρομή που σε βγάζει στο φαράγγι της Παλιάς Βροντούς, όπου στην αρχή του, πάνω στην άκρη του βράχου, είναι χτισμένη η Αγία Τριάδα. Το σημείο αποτελεί αφετηρία για υπέροχες πεζοπορικές διαδρομές που σε ανεβάζουν στα υποαλπικά του Ολύμπου. Κοντά βρίσκεται και το εκκλησάκι της Αγίας Κόρης, το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προσκυνήματα της Πιερίας, με τους καταρράκτες της Αγίας Κόρης και τις όμορφες λιμνούλες που δημιουργούν ένα μαγευτικό τοπίο.

Από εδώ θα πάρετε τον δρόμο για Καρίτσα και σύντομα θα βρεθείτε στον ιερό χώρο των αρχαίων Μακεδόνων, το περίλαμπρο Δίον. Σε μια έκταση 1.500 στρεμμάτων, ανάμεσα σε δέντρα, ποταμάκια και γέφυρες, απλώνεται το Αρχαιολογικό Πάρκο Δίου, ο πιο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος της Πιερίας, ενώ στον σύγχρονο διπλανό οικισμό βρίσκεται και το τριώροφο μουσείο.


Το μεγάλο Δημοτικό Πάρκο στο κέντρο της Κατερίνης είναι το σημείο αναφοράς της πόλης.

Φωτογραφία: Παναγιώτης Σαρρής




Σύντομα φτάνετε στο Λιτόχωρο, έναν από τους πιο διάσημους ορεινούς προορισμούς της χώρας μας. Η ιστορική κωμόπολη, χτισμένη πάνω στο τέλος του φαραγγιού του Ενιπέα, αποτελεί την είσοδο για την καρδιά του βουνού των Θεών. Στο χωρίο θα επισκεφθείτε το Ναυτικό Μουσείο που θυμίζει ότι εδώ εγκαταστάθηκαν παλαιότερα πολλοί ναυτικοί. Στη Σκάλα Λιτοχώρου, ανεβαίνοντας για τον Ολυμπο, θα συναντήσετε τη νέα Μονή του Αγίου Διονυσίου, όπου μέσα της φυλάσσονται αγιογραφίες που φιλοτέχνησε ο Φώτης Κόντογλου και λίγα χιλιόμετρα πιο πάνω θα συναντήσετε την παλιά μονή του Αγίου που υπήρξε κέντρο αντίστασης και ηρωισμού κατά τους Μακεδονικούς Αγώνες και καταστράφηκε από τους Γερμανούς το 1943.

Συνεχίζοντας προς τη Νότια Πιερία σύντομα εμφανίζεται σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια το κάστρο του Πλαταμώνα, ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα της Ελλάδας, όπου αξίζει κανείς να περπατήσει μέσα του και να θαυμάσει από κοντά τον οκταγωνικό πύργο και τις δύο παλαιοχριστιανικές βασιλικές. Από τον οικισμό του Νέου Παντελεήμονα ξεκινάει και ο δρόμος που ανεβαίνει προς το ομορφότερο ίσως χωριό της Πιερίας, τον Παλιό Παντελεήμονα. Χτισμένο από Ηπειρώτες μαστόρους, το χωριό διατηρεί στο απόλυτο την παραδοσιακή του εικόνα, προσελκύοντας εκατοντάδες ταξιδιώτες. Από εδώ έχετε μια μοναδική θέα προς ολόκληρη σχεδόν την Πιερία. Μπροστά σας απλώνονται οι κοσμοπολίτικες παραλίες της Λεπτοκαρυάς, της Σκοτίνας, του Παντελεήμονα και των Νέων Πόρων, ενώ λίγο πιο νότια βρίσκονται οι εκβολές του ποταμού Πηνειού. Μια τελευταία βόλτα στη Σκοτίνα για να συναντήσετε τις δύο παλιές εκκλησίες και τον μεγάλο πλάτανο του χωριού και η διαδρομή σας στον νομό ολοκληρώνεται.

Ολα όσα θαυμάσατε στην Πιερία, από τα πιο εμβληματικά μνημεία μέχρι τα πιο άγνωστα αξιοθέατα δεν αποτελούν παρά ένα μικρό μέρος ενός τόπου που τώρα ξεκινάει να αποκαλύπτει τις πιο αυθεντικές εικόνες που τον συμπληρώνουν και που προσπαθούν να επιβιώσουν μπροστά στον πιο τυποποιημένο τουρισμό. Μη φοβηθείτε τις πολλές διαδρομές γιατί τα στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού, της μοναδικής φιλοξενίας και της βιωματικής εξερεύνησης που χαρακτηρίζουν την πιέρια γη είναι αυτά που χρειάζεται το οδοιπορικό σας για να σας μείνει αξέχαστο.

Ο απόλυτος Δρυμός

Η μεγάλη πολιτισμική κληρονομιά του Ολύμπου μπορεί να συγκριθεί μόνο με τον φυσικό του πλούτο. Το βουνό αποτέλεσε έναν από τους πρώτους Εθνικούς Δρυμούς της Ελλάδας, με την ίδρυσή του να κρατάει από το 1938.


Τα όμορφα πέτρινα σπίτια του Παλαιού Παντελεήμονα που έχει εξελιχθεί σε κορυφαίο ορεινό προορισμό της Πιερίας.

Φωτογραφία: Ηρακλής Μήλας




Το Εθνικό Πάρκο απλώνεται σε μια έκταση 44.500 στρεμμάτων που φτάνει έως το Πάνθεο ή Μύτικα στα 2.918 μέτρα, την ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας και δεύτερη ψηλότερη των Βαλκανίων. Το βουνό διακρίνεται από μια ποικιλία οικοσυστημάτων που φιλοξενούν πάνω από 1.700 είδη φυτών, από τα οποία 28 συναντιούνται μόνο εδώ και περισσότερα από 85 είναι ενδημικά της Ελλάδας.

Παράλληλα στο βουνό υπάρχουν αρκετά καταφύγια που συνδέονται με όμορφα μονοπάτια. Ετσι πολλοί είναι αυτοί που διαλέγουν να γνωρίσουν τον Ολυμπο κάνοντας στάσεις των 2-3 μερών στο καθένα από αυτά.

Και αν κάποιος έχει τις αντοχές να φτάσει μέχρι το οροπέδιο των Μουσών θα συναντήσει τα πανέμορφα, σπάνια αγριόγιδα που εδώ, σε αντίθεση με άλλες κορυφές της Ελλάδας, έχουν εξοικειωθεί με την ανθρώπινη παρουσία και δεν εξαφανίζονται στο δευτερόλεπτο.

ΔΙΑΜΟΝΗ

• Litohoro Olympus Resort, Πλάκα Λιτοχώρου, τηλ.: 2352 022200, www.litohoro resort.gr

• Cavo Olympo Luxury Resort & Spa, Πλάκα Λιτοχώρου, τηλ.: 2352 022222, www.cavoolympo.gr

Οπου κι αν βρεθείς στο ταξίδι σου στην Πιερία θα βρίσκεσαι πάντα στη σκιά των χιονισμένων κορυφών του Ολύμπου.

Φωτογραφία: Ηρακλής Μήλας




• Dion Palace, Γρίτσα Λιτοχώρου, τηλ.: 2352 061322, dionpalace.com

• Olympus Mediterranean, Λιτόχωρο, τηλ.: 2352 081831, mediterraneanhotels.gr

• Cosmopolitan Hotel & Spa, Παραλία, Κατερίνη, τηλ.: 2351 064700, www.hotel-cosmopolitan.gr

• Πάνθεον, Παλαιός Παντελεήμονας, τηλ.: 2352 022717, www.pantheon-pieria.gr

ΦΑΓΗΤΟ

• Απόλαυση, Γυμναστηρίου 13, Κατερίνη, τηλ.: 2351 030282

• Τα Μεζεδάκια, Βασ. Ιθακήσιου, Λιτόχωρο, τηλ.: 2352 084574

• Μεζέ Μεζέ, Λιτόχωρο, Αγίου Νικολάου 40, τηλ.: 2352 082271

• Ταβέρνα Σταβάρας, Παυσιλίπου 28, Κολινδρός, τηλ.: 23530 31753

• Ταβέρνα Όλυμπος, Παλαιός Παντελεήμονας, τηλ.: 2352 022377

Κείμενο: Δαυΐδ Κουτσογιαννόπουλος
Φωτογραφίες: Ηρακλής Μήλας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου