Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

ΔΗΜΟΣ ΠΥΔΝΑΣ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ: ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΜΑΚΡΥΓΙΑΛΟ


Ψ ή φ ι σ μ α

Του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πύδνας Κολινδρού, ύστερα από συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 23 Ιανουαρίου και ώρα 06:00 μ.μ., με θέμα: Συγκέντρωση όλων των διάσπαρτων ευρημάτων και Έκθεσή τους στην «Επισκέψιμη Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου».


Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας με ομόφωνη απόφασή του εκφράζει την αταλάντευτη βούλησή του να ζητήσει από όλους τους αρμόδιους φορείς, ώστε να μεριμνήσουν για να μεταφερθεί, να συγκεντρωθεί, να συνενωθεί και να εκτεθεί στην «Επισκέψιμη Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου» όλος ο «θησαυρός της Βόρειας Πιερίας», που είναι καρπός αρχαιολογικού έργου πολλών ετών και βρίσκεται ως τώρα διάσπαρτος, αφού ένα σημαντικό μέρος του φυλάσσεται στις αποθήκες ή και εκτίθεται στα Αρχαιολογικά Μουσεία Δίου και Θεσσαλονίκης. Έτσι οι Έλληνες και ξένοι επισκέπτες των ακτών της Πιερίας θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής μας, τα πλούσια και μοναδικά πανελληνίως ευρήματα που χρονολογούνται από τη Νεολιθική εποχή και εκτείνονται ως την ύστερη αρχαιότητα.
Δηλώνουμε απερίφραστα πως είμαστε αποφασισμένοι στην επιδίωξή μας αυτή, αφού θεωρούμε ότι η επίτευξη του ανωτέρω στόχου συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής μας και, συνακόλουθα, με την πολύπλευρη ανάπτυξη και ανάδειξή της. Γι’ αυτό και θα ασκήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα και θα προβούμε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε να συμπεριληφθούν και να εκτεθούν τα ευρήματα που μάς ανήκουν στην «Επισκέψιμη Μουσειακή Αποθήκη» Μακρυγιάλου. Για τον σκοπό αυτό εξουσιοδοτούμε τη Δημοτική Αρχή να αναλάβει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες και δράσεις, ώστε να καρποφορήσει ένα καθολικό και δίκαιο αίτημα των κατοίκων του Δήμου μας.
Άλλωστε το αίτημά μας υπαγορεύεται και από το γεγονός ότι τα ευρήματα αυτά είναι αναπόσπαστα, εκ γενετής με την ιστορία του τόπου μας, μέλη και επομένως το αίτημα της επιστροφής τους τίθεται στο όνομα της συνολικής και εκτεταμένης μας κληρονομιάς και με τη φωνή της ιστορίας που απαιτεί οι κάτοικοι και οι επισκέπτες να έχουν μια σύνθετη και ολοκληρωμένη εικόνα των ευρημάτων της περιοχής μας, για τα οποία έχουμε την ηθική υποχρέωση και το βαρύ προνόμιο να διαφυλάξουμε και να αναδείξουμε ως υπεύθυνοι θεματοφύλακες του πολιτισμού της περιοχής μας.
Εξάλλου, είναι γνωστό πως τα μνημεία τέχνης και οι κάθε είδους μαρτυρίες του παρελθόντος μειώνουν ή και χάνουν την αξία τους, όταν απομονώνονται από το περιβάλλον τους. Όπως γράφει και ο Σεφέρης «οι θησαυροί αυτοί είναι κατά κάποιον τρόπο σπαρτοί, ριζωμένοι στα τοπία τους…τα απομεινάρια τους που μεταφέρονται σε άλλα μέρη δεν είναι παρά σωροί σαρίδια»
Θεωρούμε ότι το αίτημά μας αυτό σήμερα είναι απολύτως εύλογο, δικαιολογημένο και εφικτό, αφού έχει ολοκληρωθεί πια και λειτουργεί η «Επισκέψιμη Μουσειακή Αποθήκη» Μακρυγιάλου, η οποία, ως γνωστό, έγινε με βάση τις πιο σύγχρονες μουσειολογικές προδιαγραφές και μελέτες των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και με την πρόβλεψη ότι θα εκτεθούν όλα τα πλούσια και σπάνια ευρήματα της περιοχής μας στο επαρκές και κατάλληλο για μελέτη, εκπαιδευτικά προγράμματα, συντήρηση και έκθεσή τους κτήριο του Μακρυγιάλου. Γι’ αυτό ζητούμε από το Υπουργείου Πολιτισμού να κινήσει αμέσως όλες τις αναγκαίες διαδικασίες που θα επιτρέψουν την επιστροφή των ευρημάτων της Βόρεια Πιερίας στον Μακρύγιαλο, ώστε το νέο έργο να εκπληρώνει πληρέστερα τον στόχο του και να καταστεί ανταποδοτικό στην τοπική κοινωνία.
Επειδή, λοιπόν, για τον Δήμο μας αλλά και για ολόκληρη την Πιερία, η λειτουργία της «Επισκέψιμης Μουσειακής Αποθήκης» στον Μακρύγιαλο Πιερίας αποτελεί έργο πνοής για την ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής μας και πόλο έλξης για την αύξηση της επισκεψιμότητάς της, σάς ζητούμε να ανταποκριθείτε στο αίτημά μας αυτό και να μεριμνήσετε για την υλοποίησή του. Έτσι θα σταματήσει ο κατακερματισμός και η διασπορά των ευρημάτων και θα αποκατασταθεί η ιστορική και πολιτισμική ενοποίησή τους. Ταυτόχρονα θα δικαιωθούν όσοι αρχαιολόγοι εργάστηκαν χρόνια τώρα, για να φέρουν στο φως από τα σπλάχνα της πιερικής γης τον μοναδικό αυτό θησαυρό, αλλά και όλοι όσοι οραματίστηκαν την αξιοποίηση, ανάδειξη, φύλαξη και έκθεσή τους στο καλαίσθητο και ιδεώδες για τον σκοπό αυτό κτήριο του Μακρυγιάλου. Θεωρούμε περιττό να επαναλάβουμε πως το έργο αυτό είναι συνυφασμένο όχι μόνο με το παρελθόν και την ιστορία μας αλλά και με το μέλλον του τόπου μας.
Ο Δήμαρχος Πύδνας -Κολινδρού

Ευάγγελος Λαγδάρης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου