Του Βαγγέλη Μπαντέ
Ρεύμα επιστροφής στην ύπαιθρο δημιούργησε η οικονομική κρίση στη χώρα μας, καθώς πολλοί νέοι επέλεξαν λόγω συνθηκών το επάγγελμα του αγρότη. Δύο νέοι άνθρωποι, ο Κώστας και ο Παναγιώτης Στάμος είναι από τα εκατοντάδες παιδιά που μετά τις σπουδές στους επέστρεψαν στην πατρώα γη για να ασχοληθούν με τα χωράφια.
Τα δύο αδέλφια από τον Κολινδρό Πιερίας αφήνοντας πίσω τα όνειρα που έκαναν στην πόλη για μια άλλη, καλύτερη ζωή, ανακάλυψαν ξανά τις ομορφιές της φύσης επιστρέφοντας στο χωριό τους.
Δεν ασχολήθηκαν με την παραδοσιακή καλλιέργεια της περιοχής, τον καπνό. Αποφάσισαν να επεκταθούν σε νέες, καινοτόμες καλλιέργειες, τα αρωματικά φυτά.
Τα πρώτα βήματα
Το 2013, αξιοποιώντας την αγροτική υποδομή της οικογένειάς τους, άρχισαν δειλά – δειλά να σπέρνουν τα πρώτα φυτά.
Στην αρχή ήταν δύσκολα, αν και όλη η οικογένεια γνωρίζει πολύ καλά τον πρωτογενή τομέα. «Στα πρώτα μας βήματα ήρθαμε αντιμέτωποι με πολλές δυσκολίες, καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχουν φυτώρια και σταθερή μέθοδο παραγωγής. Θα πρέπει να ασχοληθείς μόνος σου», αναφέρει στην KARFITSA ο Κώστας Στάμος, ο οποίος σπούδασε χημικός. Σήμερα, καλλιεργούν συνολικά 70 στρέμματα παραδοσιακών βοτάνων, αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών και μπαχαρικών, με προοπτική αύξησης στα 100 στρέμματα στα επόμενα 2 χρόνια.
«Από την αρχή της οικονομικής κρίσης αποφασίσαμε να επιστρέψουμε στο χωρίο και να ασχοληθούμε με καινοτόμες καλλιέργειες, καθώς βλέπαμε το μεγάλο περιθώριο κέρδους σε συνδυασμό με την τυποποίηση. Το κέρδος στον πρωτογενή τομέα είναι στην τυποποίηση και το εμπόριο, όχι στην καλλιέργεια», σημειώνει ο Κ. Στάμος.
Ο Παναγιώτης Στάμος αναφέρει ότι η καλλιέργεια των φυτών ακολουθεί αυστηρά τις αρχές τις βιολογικής γεωργίας και είναι πιστοποιημένη από τον οργανισμό πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων.
«Η καλλιέργεια όλων αυτών των φυτών είναι ιδιαίτερα δύσκολη και επίπονη, καθώς χρειάζεται προσωπική χειρονακτική εργασία. Ατελείωτες ώρες βρισκόμαστε όλη η οικογένεια μέσα στο χωράφι για να απομακρύνουμε τα χόρτα», τονίζει.
Κάθετη μονάδα
Λίγα χρόνια μετά το ξεκίνημά τους, τα δύο αδέλφια από τον Κολινδρό Πιερίας προχώρησαν ένα βήμα παραπάνω. Αξιοποιώντας κονδύλια του προγράμματος «Leader» δημιούργησαν μια σύγχρονη μεταποιητική μονάδα, η οποία έχει εφοδιαστεί με τις πιο σύγχρονες μηχανές συσκευασίας και επεξεργασίας των παραδοσιακών βοτάνων.
Αυτή τη στιγμή, πέραν από την καλλιέργεια των φυτών, ασχολούνται με τη συσκευασία και τυποποίηση σε μικρές συσκευασίες αλλά και την πώληση σε συσκευασίες κιλών.
Ήδη, έχουν πελάτες σε όλη την Ελλάδα, καθώς προμηθεύουν αλυσίδες σούπερ μάρκετ και εταιρείες τυποποίησης τροφίμων. Επόμενος στόχος είναι το άνοιγμα τους στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού, καθώς έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για την προώθηση των προϊόντων τους σε Ελβετία, Αυστρία, Γερμανία και Γαλλία.
Ο δρόμος για τα δύο αδέλφια από τον Κολινδρό δεν ήταν στρωμένος με… «ροδοπέταλα» σ’ όλη αυτή την πορεία. Ακόμη και σήμερα έχουν να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια του ελληνικού κράτος. Ο Κ. Στάμος μας επισημαίνει την καθυστέρηση επιστροφής του ΦΠΑ. Χρήματα που αν τα ελάμβαναν εγκαίρως θα μπορούσαν να είχαν εξοπλιστεί με περισσότερα μηχανήματα για την αύξηση της παραγωγής.
Σημειώνει δε τη σημαντική στήριξη ανθρώπων της τοπικής κοινωνίας, όπως από τα στελέχη της Αναπτυξιακής Εταιρίας της Πιερίας, που τους βοήθησαν στο να ενταχθούν σε πρόγραμμα επιχορήγησης για την ίδρυση της μονάδας τυποποίησης.
Αναδημοσίευση από εφημερίδα ΚΑΡΦΙΤΣΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου