Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΤΣΑΛΜΠΟΥΡΗ, ΜΕ ΤΗΝ ΩΡΑΙΑ ΤΗ ΜΟΥΡΗ!

Μαζεμένοι έπεσαν οι προβολείς της δημοσιότητας πάνω στο νεαρό παίκτη της ΑΕΚ και ελπίζω να μην τον τυφλώσουν! Ελπίζω επίσης να δικαιώσει όλους όσοι πιστεύουν στο ταλέντο του και θεωρούν ότι αποτελεί ένα next big thing!

Του Βασίλη Σκουντή
Big (μεγάλος) είναι σίγουρα σε μπόι, μένει να αποδείξει ο ίδιος ότι μπορεί να προοδεύσει τόσο πολύ ώστε να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς στα μελλούμενα του ελληνικού μπάσκετ.
Τον Τσαλμπούρη τον είδα πριν από δυο χρόνια ένα βράδυ να περιμένει σε μια στάση λεωφορείου! Ανέβαινα με το αυτοκίνητο τη λεωφόρο Κηφισίας και εκεί λίγο πιο πάνω από τον περιβόητο Τροχονόμο της Κηφισιάς τον κόζαρα και μου έκανε εντύπωση το όλο παρουσιαστικό του. Για να πω την αμαρτία μου δεν τον ήξερα φατσικά, ούτε κατάλαβα ποιος είναι, άλλωστε ήταν βράδυ, είχε μισογυρισμένη την πλάτη και στο μεταξύ άναψε το πράσινο φανάρι…
Ετυχε όμως μετά από λίγες μέρες να τον ξανασυναντήσω, αυτή τη φορά στο φυσικό περιβάλλον του και με τη στολή εργασίας του: στο ΟΑΚΑ με την κιτρινόμαυρη να κάνει ατομική προπόνηση, μετά από έναν αγώνα της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα!
Τότε λοιπόν συνειδητοποίησα ότι αυτός είναι ο Τσαλμπούρης, απλώς μου φάνηκε λίγο πιο παχουλός απ’ ό,τι θα έπρεπε και τότε θυμήθηκα πως εκείνο το βράδυ που τον είδα να περιμένει στη στάση του λεωφορείου κρατούσε και μια τσάντα από φαστφουντάδικο!
Χοντρούλης, λοιπόν. Η παιδική παχυσαρκία που θερίζει στην Ελλάδα, κατά πως λέει και ο Πεδουλάκης. «Πες το ψέματα. Οταν εντάχθηκε στην ΑΕΚ, είχε κανονική μπάκα» λέει γελώντας ο Σωτήρης Μανωλόπουλος, που φροντίζει να τον βάζει και να τον κρατά διαρκώς στην πρίζα, ώστε να εντείνει την προσπάθεια του και να μην επαναπαύεται στα καλά σχόλια που εισπράττει κυρίως τον τελευταία εβδομάδα, μετά τις εντυπωσιακές εμφανίσεις του στα ματς με την Παρτίζαν Βελιγραδίου και με τον Απόλλωνα Πατρών.
«Εχει ταλέντο και σίγουρα μπορεί να παίξει σε υψηλό επίπεδο αρκεί να βελτιώσει τις αδυναμίες του και κυρίως να σκληρύνει στην άμυνα και να γίνει πιο γρήγορος. Δεν πρέπει να νομίζει ότι θα κάνει καριέρα μόνο και μόνο επειδή σουτάρει καλά»…
Ο Μανωλόπουλος τον υποβάλλει σε διάφορα γυμνάσια και καψόνια. Οταν οι περισσότεροι του έλεγαν μπράβο για την εξαιρετική απόδοση του στο Βελιγράδι και προχθές στο ΟΑΚΑ, ο Σωτήρης τον κοίταξε με αυστηρό ύφος και τον προσγείωνε ανώμαλα, ρωτώντας τον εάν μέτρησε και θυμόταν πόσα καλάθια έφαγε στην άμυνα!
Η ιστορία βεβαίως αρχίζει πολύ νωρίτερα…
Ο Γιώργος είδε το πρώτο φως της ζωής στις 22 Ιουνίου του 1996 στη Βέροια, που είναι η γενέτειρα και του Κώστα Τσαρτσαρή. Ελκει την καταγωγή του από τη Νάουσα, ωστόσο από νωρίς η οικογένεια μετακόμισε στην Κατερίνη ο ίδιος θεωρεί ότι η πρωτεύουσα της Πιερίας είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του. Σε κάθε περίπτωση η Κατερίνη αποτελεί το μπασκετικό λίκνον του, καθώς εκεί πρωτόπαιξε μπάσκετ και άρχισε το ταξίδι του.
Τη σεζόν 2013-14 ο Τσαλμπούρης έλαβε μέρος με τον Πιερικό/Αρχέλαο στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής και στο καπάκι έφυγε από την Ελλάδα και πέρασε τον Ατλαντικό για να αγωνισθεί στο NCAA με τους Κυκλώνες του Αίοβα Στέιτ και με προπονητή τον (νυν των Σικάγο Μπουλς) Φρεντ Χόιμπεργκ.
Το αμερικάνικο όνειρο είχε βραχεία διάρκεια: ως πρωτοετής ο Τσαλμπούρης είχε… συμβολική παρουσία και το καλοκαίρι του 2015 μάζεψε τα μπογαλάκια του και ξαναγύρισε στην Ελλάδα. Είχε ήδη υποπέσει στα ραντάρ του Ντράγκαν Σάκοτα, ο οποίος εισηγήθηκε την απόκτηση του στον Μάκη Αγγελόπουλο που εξύφανε κιόλας το σχέδιο της αρπαγής του!
Τότε τον Τσαλμπούρη διεκδικούσε και ο Αρης, ωστόσο η ΑΕΚ έκανε το «colpo grosso» χάρη στους οργανωμένους φιλάθλους της στην Κατερίνη. Ο τοπικός Σύνδεσμος που ανέκαθεν ήταν ανθηρός ανέλαβε να πιέσει και να πείσει τον Γιώργο, την οικογένεια του και τη διοίκηση του Πιερικού/Αρχέλαου, μάλιστα κάποιο βράδυ οι ΑΕΚτσήδες τον πήραν σηκωτό και τον πήγαν στα γραφεία τους για να παρακολουθήσουν μαζί έναν αγώνα της ποδοσφαιρικής ομάδας και να τον προσηλυτίσουν, όπερ και εγένετο!
Εκτός από… τροφαντός, ο Τσαλμπούρης ήταν και άτυχος, καθότι με το που έγινε η μεταγραφή τραυματίσθηκε και έμεινε αρκετό καιρό εκτός γηπέδων. Επέστρεψε στη δράση τον Δεκέμβριο του 2015 και δεν βρήκε ευκαιρίες για να παίξει. Οσο σκληρό κι αν ακούγεται, ίσως δεν τις έβρισκε ούτε στην εφετινή σεζόν και κυρίως την τελευταία εβδομάδα, εάν δεν απουσίαζε λόγω τραυματισμού ο Ντούσαν Σάκοτα!
Σε μια κρίση αυτογνωσίας και αυτοκριτικής ο Ζντοβτς είπε προχθές το βράδυ ότι «ίσως έκανα λάθος που δεν του έδωσα κάποιες ευκαιρίες νωρίτερα», αλλά αυτή η δήλωση ωχριά μπροστά στο παρατσούκλι το οποίο ο Γιούρι έχει προσδώσει στον Τσαλμπούρη…
Τον λέει «Κούκι» και δεν εννοεί το μπισκότο (cookie), αλλά τον «Κuki», που είναι το χαϊδευτικό του –θου Κύριε φυλακήν τω στόματι μου- Τόνι Κούκοτς!
Μιας και το ‘φερε η κουβέντα, οφείλω να υπενθυμίσω ότι ο Ζντοβτς υπήρξε συμπαίκτης του «Ροζ Πάνθηρα» στην Εθνική ομάδα της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, αλλά τον κάρφωσε αμείλικτα στον τελικό του Φάιναλ Φορ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης, τη Μεγάλη Πέμπτη του 1993 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (Λιμόζ-Μπενετόν Τρεβίζο).
Προς το παρόν τα μόνα κοινά σημεία του Τσαλμπούρη με τον Κούκοτς είναι ότι και οι δυο παίζουν με το αριστερό χέρι και εκεί τελειώνει η αντιδιαστολή! Το εάν ο Γιώργος που είναι και επτά πόντους πιο ψηλός από το «Κουκόνι» (όπως αποκαλούσε τον Τόνι ο Ιβκοβιτς) θα τραβήξει κι άλλο το σχοινί, εξαρτάται από τον ίδιο…
Ο Τσαλμπούρης είναι πράγματι γίγας! Εχει μπόι 2μ.16 και διαθέτει σουτ που μπορεί να τρελάνει τον αντίπαλο του, ειδικότερα σε φάσεις στις οποίες (είτε από pop out, είτε στην… ψύχρα) εκτελεί από τη γραμμή των τριών πόντων, κάτι που και το συνηθίζει, αλλά και του αρέσει.
Παρεμπιπτόντως όταν κάποτε –ως προπονητής του Αρη – ο Βαγγέλης Αγγέλου είχε ζητήσει τη συμβουλή του Ιβκοβιτς για να πάρει έναν σέντερ, ο Ντούντα τον είχε ρωτήσει εάν ψάχνει εάν τεσσαροπεντάρι ή ένα πενταροτεσσάρι! Ε αυτές είναι και οι δυο επιλογές που έχει ο Τσαλμπούρης: εάν δηλαδή θα είναι ένα πεντάρι που θα βγαίνει και θα σουτάρει ή ένα τεσσάρι το οποίο πού και πού θα παίζει με πλάτη προς το καλάθι.
Το πού θα κάτσει η μπίλια εξαρτάται από διάφορους παράγοντες και, όπως μου είπε ο Μανωλόπουλος, «έχει να κάνει και με το πώς θα εξελιχθεί το κορμί του, που είναι η προίκα του και πρέπει να το φροντίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Το σίγουρο είναι ότι είτε αποδώσει το παιδομάζωμα της ΑΕΚ είτε ξεφουσκώσει δίκην πομφόλυγα, ο Τσαλμπουρης είναι ένα μεγάλο project. «Μπορεί να γίνει ένας allaround παίκτης και προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε. Πρέπει να είναι εξίσου αποδοτικός στην άμυνα και στην επίθεση, να βελτιωθεί στα ριμπάουντ και παράλληλα με το σουτ, να μπορεί να υποστηρίξει το παιχνίδι στο low post. Βρίσκεται σε ένα πολύ κρίσιμο και οριακό σημείο ώστε να κάνει το ξεπέταγμα, άλλωστε οι ψηλοί ωριμάζουν με… χρονοκαθυστέρηση» σχολιάζει ο Μανωλόπουλος.
Εκτός από την πρώτη ομάδα της ΑΕΚ και τις μικρές Εθνικές (στις οποίες στρατολογήθηκε από το 2012 και αισίως έχει συμμετάσχει σε πέντε διοργανώσεις έως τώρα) ο Τσαλμπούρης αγωνίζεται τις Τετάρτες και σε αυτή των Νέων κάτω των 22 ετών (με προπονητή τον Αλέξη Φαλέκα) και μάλιστα διαπρέπει, σημειώνοντας συχνά double-double σε πόντους και ριμπάουντ…
Μπορεί άραγε ο Τσαλμπούρης να βαδίσει στα χνάρια του Γιάννη Μπουρούση; Μου ήρθε σαν φλασιά αυτή η ιδέα, διότι έτυχε να είμαι παρών στην πρώτη προπόνηση του Καρδιτσιώτη σέντερ και μάλιστα υπήρξα αυτήκοος μάρτυς στην ερώτηση που του έκανε ο Ντούσαν Ιβκοβιτς.
Τον είδε ξαπλωμένο να επιδίδεται σε διατατικές ασκήσεις και τον ρώτησε από πού κατάγεται. «Από την Καρδίτσα κύριε» απάντησε ο Γιάννης και ο Ντούντα αντέδρασε με έναν μορφασμό (ευχάριστης) έκπληξης. «Από την Καρδίτσα ε; Κάποιο μαντζούνι πρέπει να έχετε εσείς και βγάζετε ψηλούς»!
Εάν θυμάμαι καλά, ο Ιβκοβιτς είχε ρωτήσει επίσης τον Μπουρούση τι δουλειά κάνει ο πατέρας του. Σαν να μου φαίνεται πως ο Γιάννης του είχε απαντήσει ότι ήταν επιπλοποιός. Του Τσαλμπούρη ο πατέρας πάντως υπήρξε (μέχρι τα 26 χρόνια του) παίκτης του Δημοκρίτου και στη συνέχεια εργάσθηκε και ως προπονητής.
Στην πραγματικότητα και στην παρούσα φάση ο Γιώργος είναι μια υψηλότερη, αλλά πιο light εκδοχή του Γιάννη. Ο Μπουρούσης άρχισε την καριέρα του σε ρόλο φουνταριστού σέντερ ο οποίος στη συνέχεια ανέπτυξε και το μακρινό σουτ, εξελισσόμενος σε ένα πεντάρι που τραβιέται έξω, ενώ ο Τσαλμπούρης θέλει και μπορεί να γίνει ένα τεσσάρι το οποίο θα χώνεται μέσα!
ΥΓ: Έβαλα για πλάκα (και ελπίζω άνευ παρεξηγήσεως από τον ίδιο τον Γιώργο και από τον Αργύρη) αυτόν τον τίτλο, διότι ο Τσαλμπούρης κάνει ρίμα με τον άλλοτε αρχηγό του Ολυμπιακού τον οποίο οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού πείραζαν φωνάζοντας το σύνθημα «γεια σου Καμπούρη με την ωραία τη μούρη». Μωρέ ας φτάσει ψηλά ο Τσαλμπούρης και ας τον κοροϊδεύουν όπως θέλουν οι αντίπαλοι οπαδοί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου