Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

Ποιος γεμίζει περισσότερο το γήπεδό του στην Ευρωλίγκα;


Ο πρώτος γύρος της Ευρωλίγκας ολοκληρώθηκε και αν μη τι άλλο είναι ένα (πολύ) καλό δείγμα γραφής όσον αφορά όχι μόνο στα πεπραγμένα των 16 ομάδων μέσα από τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου αλλά και στις εξέδρες των γηπέδων τους. Έχει όντως μεγαλύτερο, σε σύγκριση με προηγούμενες σεζόν, ενδιαφέρον η φετινή Ευρωλίγκα για τους φιλάθλους; 

Απαντά σε ένα πολύ καλό ρεπορτάζ ο Γιάννης Ψαράκης στο ebasket.gr

  • Ποια είναι η ομάδα με τους πιο πιστούς οπαδούς;
  • Ποια γεμίζει περισσότερο το γήπεδό της;
  • Ποιο είναι το Top-10 και ποιο το Low-10 έως τώρα στη διοργάνωση.
  • Και κάτι πιο ψαγμένο: Ποιος είναι ο πιο εμπορικός αντίπαλος;
Όλα αυτά τα στοιχεία ψάξαμε και καταγράψαμε με βάση τα δεδομένα που δίνει στη δημοσιότητα η Ευρωλίγκα έπειτα από κάθε αγώνα. Τα στοιχεία δεν είναι απολύτως επίσημα ούτε καν για τη διοργανώτρια αρχή, αυτή τη στιγμή όμως η απόκλιση σε σχέση με τα πραγματικά νούμερα είναι πολύ μικρή έως αμελητέα. Αυτά προς διευκρίνηση των στοιχείων που καταγράψαμε.
Τα έως τώρα 120 ματς της διοργάνωσης, λοιπόν, παρακολούθησαν από κοντά κάτι λιγότερο από 1 εκατομμύριο θεατές! Για την ακρίβεια 997.347. Όχι και άσχημα με τον μέσο όρο να είναι στους 8.311 θεατές ανά αγώνα. Αυτός ο μέσος όρος, δε, ξεπεράστηκε σχεδόν στα μισά (61) ματς της διοργάνωσης έως τώρα.
Τα περισσότερα εντός έδρας ματς έδωσε η Γαλατασαράι (9), από 8 έδωσαν Μπασκόνια, Ερ. Αστέρας, Μιλάνο, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και Ούνικς και 7 οι Μπαρτσελόνα, Μπάμπεργκ, ΤΣΣΚΑ, Νταρουσάφακα, Εφές, Μακάμπι, Ρεάλ και Ζαλγκίρις.
Μπασκόνια στο… νήμα!
Η Μπασκόνια κάνει έως τώρα την έκπληξη αφού είναι με μικρή διαφορά από τον Ερυθρό Αστέρα πρώτη ομάδα σε μέσο όρο θεατών ανά αγώνα αγγίζοντας τους 12.000 (11.848). Η πρωταθλήτρια Σερβίας όμως έχει… δικαιολογία για την απώλεια της σχεδόν πάντα σίγουρης 1ης θέσης της.
Το γεγονός ότι τους μισούς (4) από τους 8 εντός έδρας αγώνες τους έδωσε όχι στην Kombank Arena, αλλά στην Aleksandar Nikolic (πρώην Hala Pionir) του Βελιγραδίου που έχει το 1/3 της χωρητικότητας της αχανούς Kombank. Και πάλι όμως ο Αστέρας ξεπερνά τους 11.600 θεατές ανά ματς όπως και η Μακάμπι με τους… πιστούς της φίλους. Για την ακρίβεια, τους πιο πιστούς όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω.
Όσο για τις ομάδες μας; Ο μεν Παναθηναϊκός βρίσκεται στην 7η θέση με 10.113 θεατές μέσο όρο έχοντας στα “συν” ότι έκανε σχεδόν sold out το ματς με τον Ολυμπιακό και υποδέχθηκε την εμπορική Φενέρ και στα πλην ότι δεν πέρασαν (ακόμη) από το “Νίκος Γκάλης” η ΤΣΣΚΑ και η Ρεάλ που παραδοσιακά “τραβάνε κόσμο”.
Ο δε Ολυμπιακός βρίσκεται στην 9η θέση με 8.943 θεατές ανά αγώνα έχοντας στα συν το sold out με τη Φενέρ και στα πλην ότι θα περιμένει λίγες μέρες ακόμη για να ανεβάσει τον μέσο όρο του ενόψει Παναθηναϊκού (αλλά και Ρεάλ, ΤΣΣΚΑ).
pinakaki128
Ούτε… σκαμπό ελεύθερο
Βέβαια, τα στοιχεία από τους μέσους όρων θεατών έχουν μεγαλύτερη αξία αν τα συγκρίνουμε με τη χωρητικότητα των γηπέδων. Για παράδειγμα, η Μπάμπεργκ αδικείται που βρίσκεται στην 11η θέση της παραπάνω λίστας με 6.204 θεατές μέσο όρο, όμως έχει πληρότητα πάνω από 90% στο μικρό της “παλατάκι”, την Brose Arena.
Η ομάδα που δεν αφήνει ούτε… σκαμπό κενό είναι παραδοσιακά η Μακάμπι που έως τώρα (παρά τα αγωνιστικά της χάλια) έχει 7 sold out σε ισάριθμα ματς και να είστε σίγουροι ότι θα κάνει… 15/15 έως το τέλος της κανονικής περιόδου. Στη 2η θέση είναι ο Ερυθρός Αστέρας (κάνοντας και αναγωγή των ποσοστών τόσο στην Kombank όσο και στην A.Nikolic) ενώ ο Ολυμπιακός “τσιμπάει” δύο θέσεις και ανεβαίνει στην 7η θέση με 77,1% πληρότητα και ο Παναθηναϊκός “πέφτει” στη 13η με 54,7% πληρότητα.
Πολύ πάνω και οι δύο ομάδες μας από Γαλατάασαραϊ και Εφές που δεν γεμίζουν ούτε το μισό Abdi Ipekci. Σε αντίθεση μάλιστα με την άσημη Νταρουσάφακα (που έχει δώσει 6 από τα 7 εντός έδρας μας στη Volkswagen Arena και ένα στο Abdi) και έχει πληρότητα πάνω από 85%.
pinakaki131
Η Μπαρτσελόνα “πουλάει”
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα παρακάτω στοιχεία, ο παρακάτω πίνακας. Αφορά στους πιο εμπορικούς αντιπάλους! Εκεί όπου το όνομα Μπαρτσελόνα “πουλάει” περισσότερο από κάθε άλλο. Βλέπετε ο μέσος όρος θεατών όπου παίζει η Μπαρτσελόνα είναι 11.192 άτομα με τη Φενέρμπαχτσε (10.606) και την ΤΣΣΚΑ (9.532) τους δύο περσινούς φιναλίστ να ακολουθούν.
Πολύ ψηλά βρίσκεται ο Ολυμπιακός, στην 4η θέση με 9.437 θεατές μέσο όρο όπου παίζει ενώ ο Παναθηναϊκός είναι ανέλπιστα χαμηλά (μόλις 13ος) με 7.276 θεατές μέσο όρο όπου παίζει. Ο δε Ερυθρός Αστέρας που είναι 2ος σε εισιτήρια εντός έδρας, είναι ο πιο… αντιεμπορικός αντίπαλος εκτός!
pinakaki132
Τα ρεκόρ της Kombank Arena
Τέλος, παραθέτουμε και το Top-10 αλλά και το… Low-10 των αγώνων έως τώρα. Στην πρώτη λίστα υπάρχουν (και) τα τέσσερα ματς του Ερυθρού Αστέρα στην Kombank Arena και τρία ματς της Μπασκόνια ως γηπεδούχος ενώ 3ο είναι το δικό μας αιώνιο ντέρμπι Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός.
pinakaki130
Στο Low-10 υπάρχουν τα πέντε από τα έως τώρα οκτώ εντός έδρας ματς της Ούνικς, τρία της Γαλατασαράι και δύο της Εφές.
pinakaki129
 
Πηγή: ebasket.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου