Οι άνθρωποι που φωτογράφισε ο διάσημος φωτογράφος Jonas Bendiksen δείχνουν πεπεισμένοι ότι είναι ο Ιησούς που αναστήθηκε.
Περιθωριακοί τύποι, όπως ήταν και ο ίδιος ο Ιησούς στην εποχή του, έχουν πιστούς που τους ακολουθούν και κάνουν κήρυγμα στο δρόμο ή μέσω των social media.
Ο Νορβηγός φωτογράφος Jonas Bendiksen, από το διάσημο πρακτορείο Magnum, δεν μεγάλωσε πιστός από τους γονείς του, οι οποίοι δεν πίστευαν στον Θεό. Αλλά η εμμονή στη θρησκεία, εκατομμυρίων ανθρώπων, πάντα τον εντυπωσίαζε. «Ανοίξτε όποια εφημερίδα θέλετε, όποια μέρα θέλετε: θα γίνεται λόγος, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, για τον τρόπο που η θρησκεία επηρεάζει την κοινωνία μας. Αυτή η δύναμη είναι ένα μυστήριο για μένα. Πάντα ήθελα να το εξερευνήσω και να κατανοήσω τι νιώθουν οι άνθρωποι που πιστεύουν στη θρησκεία», γράφει ο φωτογράφος στον πρόλογο του βιβλίου του «The Last Testament» που τον έκανε διάσημο.
Ξεκίνησε λοιπόν να κάνει τον γύρο των εκκλησιών, των συναγωγών και των τζαμιών της Νορβηγίας. Απαθανάτισε τον θρησκευτικό ζήλο των πιστών στη Μέκκα και την σιωπή των Καρμελιτών. Αλλά όσο γνώριζε το θέμα, τόσο ήθελε να φτάσει πιο βαθειά: να γνωρίσει τους ανθρώπους που ισχυρίζονται ότι είναι ο Ιησούς.
Και γνώρισε όχι έναν, αλλά 6 Χριστούς, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι αναστήθηκαν.
Ο πρώτος που τράβηξε την προσοχή του ήταν κάποιος από την Σιβηρία, ονόματι Βησσαρίων, την ύπαρξη του οποίου ανακάλυψε ο Jonas Bendiksen στον τοπικό Τύπο. Ηταν στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και εκείνη την εποχή ο φωτογράφος έμενε στην Ρωσία και εργαζόταν για την συγγραφή ενός βιβλίου με τίτλο «Δορυφόροι».
Εμαθε εκεί ότι κάποιος Σεργκέι Τορόπ, πρώην τροχονόμος, ισχυριζόταν ότι είναι ο Γιός του Θεού και ότι είχε επιστρέψει από το βασίλειο των νεκρών. Είχε, μάλιστα, ιδρύσει και μια κοινότητα, την Εκκλησία της Καινής Διαθήκης. «Είχα κρατήσει αυτό το άτομο σε μια γωνία του μυαλού μου για χρόνια», λέει ο φωτογράφος.
Το 2014, ο φωτογράφος ανακαλύπτει ότι όχι μόνο ο Βησσαρίων έχει προσελκύσει χιλιάδες πιστούς (μεταξύ 5 000 και 10 000, διασκορπισμένοι σε διάφοροι οικο-χωριά, οικολογικά και αυτόνομα), αλλά ότι υπάρχουν και άλλοι Προφήτες, ανά τον κόσμο, οι οποίοι πιστεύουν ότι είναι ο Μεσίας.
Ο Bendiksen επέλεξε μερικούς, με πολύ αυστηρά κριτήρια: ο καθένας «θα πρέπει να πιστεύει 100% ότι είναι ο Ιησούς», θα πρέπει να έχει αναπτύξει μια συγκροτημένη θεολογική θεωρία και να τον ακολουθεί μια ομάδα πιστών.
Ανακάλυψε έτσι τον INRI Cristo, ο οποίος με τα εντυπωσιακά γένια και τα λευκά στεφάνια στο κεφάλι ζει περιτριγυρισμένος από καμιά δεκαριά ακολούθους, κυρίως γυναίκες, σε ένα ιδιωτικό κτήμα, το « New Jérusalem », το οποίο βρίσκεται στα περίχωρα της πόλης Μπραζίλια. Είναι εντελώς απομονωμένος από τον πραγματικό κόσμο, αλλά είναι πολύ δραστήριος στο YouTube και στο Twitter, και τα κηρύγματά του μεταδίδονται live.
Υπάρχει επίσης ο Ιάπωνας Jesus Matayoshi, ο οποίος συνηθίζει να κάνει τα δικά του κηρύγματα στο δρόμο, με βροντερή φωνή. Διαθέτει το δικό του πολιτικό κόμμα, είναι υποψήφιος στις περισσότερες εκλογικές αναμετρήσεις εδώ και είκοσι χρόνια και θέλει να αναλάβει την εξουσία της Ιαπωνίας, και στη συνέχεια την εξουσία του πλανήτη, για να εφαρμόσει τους νόμους του Θεού.
Ο Jonas Bendiksen δεν κοροϊδεύει ποτέ τους πρωταγωνιστές του. Ούτε τον «Βασιλιά των βασιλέων», νοτιο-αφρικανό Moses Hlongwane, ο οποίος πιστεύει ότι το σώμα του Ιησού Χριστού μπήκε στο δικό του σώμα την ημέρα που παντρεύτηκε μια από τις πιστές μαθήτριές του, το 2016.
Ενας άλλος Ιησούς είναι ένας Βρετανός, πρώην πράκτορας της MI5, ο οποίος κηρύσσει «τον απεριόριστο έρωτα», άλλοτε με τα χαρακτηριστικά άνδρα, του David Shayler, άλλοτε με τα χαρακτηριστικά γυναίκας, της Dolores Kane. «Σύμφωνα με τα Ευαγγέλια, ο Ιησούς ζούσε το περιθώριο της κοινωνίας. Τον λατρεύουμε σήμερα στην εκκλησία γιατί ζούσε με τους λεπρούς, τις πόρνες, τους τιποτένιους. Οι πρώτοι του ακόλουθοι ήταν μόνο 12... Αυτό το πορτρέτο δεν είναι πολύ μακριά από τους ανθρώπους που εγώ συνάντησα», γράφει ο φωτογράφος.
Μια μέρα, ο φωτογράφος έζησε μια σκηνή βίας σε μια αγορά στην πόλη Kitwe, στην Ζάμπια της Αφρικής. Ο τοπικός Ιησούς, ο Bupete Chibwe Chishimba όπως είναι το αληθινό του όνομα, παρουσιάζεται ως Μεσίας και καλεί τους πιστούς να μετανοήσουν. Κάποιος, στην αγορά, άρχισε να του φωνάζει ότι είναι βλασφημία. Ακολούθησαν και άλλοι. Η σκηνή αρχίζει να γίνεται βίαιη και ο «Ιησούς» αναγκάστηκε να παρέμβει: «Κάνετε το ίδιο λάθος με αυτό που γινόταν πριν από δύο χιλιάδες χρόνια».
«Δεν ξέρω αν αυτός ο άνθρωπος είναι πιο αστείος από τον Ιησού Χριστό. Και ο Γιός του Θεού ήταν ένας περιθωριακός τύπος, ο οποίος εμφανίστηκε ξαφνικά ανάμεσα στους ανθρώπους τη στιγμή που δεν τον περίμεναν», γράφει ο φωτογράφος για τον αφρικανό «Ιησού».
Πηγή: iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου