Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Έρχεται Πρωτοχρονιάτικος «μποναμάς» – Δείτε ποιοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους!

Λίγο πριν φύγει το 2017, η κυβέρνηση προχωρά σε μια σειρά ευνοϊκές ρυθμίσεις και παροχές.
Λίγο πριν ανακοινωθεί ότι το φετινό επίδομα θέρμανσης θα περικοπεί στο μισό, η κυβέρνηση αιφνιδιαστικά γνωστοποίησε ότι θα μοιράσει μέρισμα θέρμανσης στους κατοίκους ορεινών περιοχών.

Παράλληλα, με υπουργική απόφαση που εκδόθηκε χθες αναπροσαρμόζονται τα κριτήρια για το Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Σήμερα θα μοιραστεί το ειδικό επίδομα στους κατοίκους των νησιών όπου από την Πρωτοχρονιά θα αυξηθεί ο ΦΠΑ, ενώ εκκρεμεί να γίνει σήμερα η διανομή του κοινωνικού μερίσματος σε όσους υπέβαλαν συμπληρωματικές αιτήσεις τις τελευταίες ημέρες, ενώ θα μπουν στους λογαριασμούς και τα χρήματα από την φορο-λοταρία.

Αναλυτικά οι ευνοϊκές ρυθμίσεις στο παρά ένα του 2018:

«Θερμαίνονται» με έκτακτο μέρισμα σε ορεινούς-ακριτικούς νομούς

Σήμερα θα μπουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων 23 νομών της χώρας τα χρήματα του έκτακτου μερίσματος των 15 εκατ. ευρώ, που όπως είπε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου στον Realfm αν δεν μοιραστούν έως την Κυριακή θα χαθούν.

Συγκριμένα όσοι πήραν Ιανουάριο και Ιούνιο επίδομα θέρμανσης στις παρακάτω περιοχές θα λάβουν σήμερα το 50% του συνολικού επιδόματος.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τους κατοίκους-δικαιούχους, που ανήκουν στην πρώτη ζώνη (νομοί Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας) και στους ορεινούς δήμους της β’ ζώνης (νομοί Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου και Μαγνησίας).

Το ύψος του επιδόματος θα φτάνει -κατ’ ανώτατο όριο- στα 250 ευρώ για τον άγαμο και στα 313 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Μέρισμα δεύτερης ευκαιρίας

Μοιράζονται σήμερα 19 εκατομμύρια ευρώ σε 35.000 δικαιούχους των οποίων οι αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα εγκρίθηκαν στη δεύτερη ευκαιρία, με το μέσο ποσό να φτάνει τα 535 ευρώ, όπως έχει δηλώσει στον Realfm ο γενικός γραμματέας Πρόνοιας, Δημήτρης Καρέλλας.

Πληρώνονται οι τυχεροί της φορολοταρίας

Παράλληλα σήμερα μοιράζονται και τα 10 εκατομμύρια ευρώ από την φορο-λοταρία. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει στους προσωπικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, μέσω TAXISnet, το χρηματικό έπαθλο των 1.000 ευρώ στους τυχερούς.

Ειδικό μέρισμα σε νησιώτες

Σήμερα κατατίθεται και το ειδικό κοινωνικό μέρισμα σε δικαιούχους των 26 νησιών του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου όπου θα αυξηθεί ο ΦΠΑ από την Πρωτοχρονιά. Ο μέσος όρος ανέρχεται στα 1.100 ευρώ ανά δικαιούχο.

Η τελική απόφαση για το επίδομα θέρμανσης: Μαχαίρι 50% – Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι

Στο μισό, όπως ήταν αναμενόμενο κόβεται το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης χωρίς να μεταβάλλονται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Η σχετική υπουργική απόφαση δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και ορίζει ότι το επίδομα περιορίζεται για την τρέχουσα χειμερινή περίοδο από 0,25 ευρώ πέρυσι σε 0,125 ευρώ. Σύμφωνα με την υφυπουργό οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου άλλωστε το αργότερο έως την επόμενη Τρίτη θα ανοίξει η εφαρμογή στο Taxis για την υποβολή αιτήσεων. Όσες υποβληθούν έως 15 Ιανουαρίου θα πληρωθούν έως τις 15 Φεβρουαρίου. Αναλυτικά:

1. Δικαιούχοι του επιδόματος είναι τα φυσικά πρόσωπα που έχουν:
Α) Ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ για τον άγαμο, έως 20.000 ευρώ για τον έγγαμο, προσαυξανόμενο κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο και έως 22.000 ευρώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες, προσαυξανόμενο κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

Β) Ακίνητη περιουσία η αξία της οποίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ για τους άγαμους και το ποσό των 200.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

2. Κλιματικές ζώνες:

ΖΩΝΗ Α Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας

ΖΩΝΗ Β Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής

ΖΩΝΗ Γ Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου

ΖΩΝΗ Δ Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων

Επιπλέον, οι ορεινοί Καλλικρατικοί δήμοι που αναφέρονται στο άρθρο 1 του σχετικού Νόμου, εντάσσονται στην αμέσως ανώτερη κλιματική ζώνη από αυτή στην οποία εντάσσεται ο νομός στον οποίο ανήκουν (π.χ. ο δήμος Βιάννου του νομού Ηρακλείου μεταφέρεται στην Γ’ κλιματική ζώνη, ενώ ο υπόλοιπος νομός παραμένει στην Δ’ κλιματική ζώνη).

3. Για κάθε κατοικία, ανεξαρτήτως ζώνης, χορηγείται επίδομα σε άγαμους για τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα και για τα πρώτα 100 μέτρα για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες, με ανώτατη κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης ανά κλιματική ζώνη και ανά τετραγωνικό ως ακολούθως:

4. Ποσό επιδόματος: 0,125 ευρώ για κάθε λίτρο κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης.

5. Το διάστημα χορήγησης του επιδόματος θα αφορά τις αγορές από 15 Οκτωβρίου 2017 μέχρι και την 30 Απριλίου 2018 μετά από σχετική αίτηση που υποβάλλεται μέχρι 31 Μαΐου 2018.

6. Η υποβολή των αιτήσεων και η ενεργοποίηση της διαδικασίας πληρωμής θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω εφαρμογής στο TAXISNET. Για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως 15.1.2018, η πληρωμή θα γίνει έως 15.2.2018. Για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν από 16.1.2018 μέχρι 31.5.2018, η πληρωμή θα γίνει έως 30.6.2018.

Κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ

Με υπουργική απόφαση που θα εκδόθηκε χθες αναπροσαρμόζονται και τα κριτήρια για το Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης είχε προαναγγείλει μιλώντας χθες το πρωί στον ΑΝΤ1 ότι η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση χωρίζει τους δικαιούχους σε δύο κατηγορίες:

Α. Σε αυτούς που καλύπτουν τα κριτήρια του κοινωνικού μερίσματος, οι οποίοι θα απολαμβάνουν έκπτωση που θα φτάνει στο 35%.

Β. Σε εκείνους που καλύπτουν τα κριτήρια του ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης), οι οποίοι θα απολαμβάνουν έκπτωση της τάξης του 70%.

Τελική ρύθμιση για τις 120 δόσεις

Yπεγράφη η υπουργική απόφαση για την εξειδίκευση των κριτηρίων της ρύθμισης έως 120 δόσεων οφειλών έως 50.000 ευρώ προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Πηγή: Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου